Spring naar inhoud

Cliëntervaringen

Gehoor


Ervaring van Ingrid, een moeder van een ernstig slechthorend kind.

De behandelingen: 
Caroline zet zich 100% in, vaak ook meer.
Staat open voor andere meningen.
Kijkt naar het kind/persoon, is zich van bewust dat iedereen anders is en niet volgens het boekje.
Luistert naar je.
Geeft goede adviezen. 
Goede vakkennis. 

Als persoon: ruimdenkend, duidelijk, zorgzaam, behulpzaam, meelevend.
Wij zouden jou zeker aanraden aan anderen.

P.S persoonlijk: wij vinden jou super


Ervaring van een vader van een ernstig slechthorende dochter

Dankzij de begeleiding van Caroline behoort mijn dochter, met ernstige gehoorproblemen en een moeder van buitenlandse komaf, nu tot de top van haar klas. Van ‘’ouders met zorgen’’ naar ‘’trotse ouders!’’


Hoortraining


Ervaring van Pia (als baby doof geworden)

Als baby was ik aan één kant doof en aan de andere kant behoorlijk slechthorend. Na het krijgen van een CI ben ik bij Caroline terechtgekomen. Na de operatie klonken alle geluiden en woorden anders dan ik gewend was, zelfs de stem van mijn man moest ik weer leren herkennen. Bij Caroline heb ik opnieuw leren horen en verstaan. Ook heb ik geluiden leren herkennen die ik nog nooit had waargenomen. Caroline is een zeer ervaren logopedist met een groot empathisch vermogen. Zij heeft veel kennis en kan zich goed in de ander verplaatsen. Ook heeft ze oog voor wat de partner doormaakt. Ze werkt samen met het CI-team en past de oefeningen geheel aan jouw behoeften aan. Caroline heeft mij uit mijn isolement weten te halen.


Ervaring van een zeer dankbare, weer horende cliënt

Bij Caroline heb ik opnieuw leren horen en verstaan. Na de operatie klonken alle geluiden en woorden anders dan ik gewend was, zelfs de stem van mijn man moest ik weer leren herkennen. Caroline is een zeer ervaren logopedist met een groot empathisch vermogen.


Ervaring van Mennie (doof vanaf 5e jaar)

Omdat ik vanaf mijn 5e jaar volledig doof ben geweest, wist ik niet meer wat geluid was. Caroline heeft mij geholpen bij het leren waarnemen, onderscheiden en herkennen van dagelijkse geluiden. Na een intensieve oefenperiode herken ik nu wanneer de bel gaat, of dat ik geroepen wordt. Buiten voel ik mij veiliger, omdat ik het naderende verkeer hoor aankomen. Ik geniet van alle dagelijkse geluiden om mij heen en wil niet meer terug naar de ‘stille’ wereld waar ik 55 jaar in heb geleefd. Ondanks dat ik geen spraak kan verstaan, heeft een CI door de intensieve hoortraining bij Caroline, mij meer opgeleverd dan ik ooit had durven dromen.


Ervaring van een ernstig slechthorende cliënt

Na de CI operatie en de hoor- en spraaktraining in Leiden en Leiderdorp konden mijn partner en ik met toestemming van Leiden verder met de training bij Caroline in Gouda. Het leren herkennen van woorden en zinnen is maar een begin en misschien wel het gemakkelijkste deel van de training. Het opnieuw leren communiceren in verschillende omstandigheden met deze teruggekregen hoor eigenschap is een hele uitdaging. Bij Caroline konden wij met al onze vragen, twijfels en opmerkingen terecht en zochten naar oplossingen. Niet altijd makkelijk maar gaan nu wel verder met meer vertrouwen.

Bedankt Caroline.


Spraakafzien


Ervaring van een 20 jarige ernstig slechthorende student.

Ik ben super blij met de hulp die Caroline mij heeft geboden. Mijn ouders wilden dat ik naar logopedie ging voor het leren van spraakafzien. Ik was erg sceptisch. Verwachtte er niets van. Het heeft mij echter veel meer gebracht dan alle hulp die ik voorheen gehad heb van het Audiologisch Centrum en psycholoog. Caroline heeft mij niet alleen leren spraakafzien, maar heeft mij ook communicatietips gegeven waar ik heel veel aan heb gehad. Ze heeft mij ook in contact gebracht met lotgenoten die de dezelfde weg hebben afgelegd als ik. Het is nu al 3 jaar geleden dat ik bij Caroline kwam, maar ik maak nog dagelijks dankbaar gebruik van wat ik van haar heb geleerd.

M, een 20 jarige ernstig slechthorende student.


Ervaring van Paul (plotsdoof)

Als plotsdove valt de wereld over je heen. Je hoort alleen de klap niet meer. Iemand zet een enorme kaasstolp over je heen en de dagelijkse, o zo vertrouwde geluiden vallen weg. De communicatie stokt en isolement dreigt. Het is een onbekende wereld waar je in belandt. Via internet ga je speuren en dan blijkt dat je spraakafzien kunt leren.
Spraakafzien leren heeft een enorme meerwaarde. Spraakafzien is een reddingsboei voor slechthorenden. Je hangt aan zijn lippen, je leest zijn woorden en als je geleerd hebt hoe het mondbeeld het aflezen van de woorden positief kan beïnvloeden, is het gewoon een grote must om spraakafzien te leren.
In de cursus leer je niet alleen de mondbewegingen herkennen, maar leer je ook de regie in handen te nemen. Een belangrijk gegeven dat ik nog dagelijks toepas.Ik bepaal waar de sprekers aan tafel gaan zitten. Ik vraag of ze duidelijk willen articuleren en niet willen spreken met hun hand voor hun mond. De instrumenten om de regie in handen te   heb ik geleerd bij mijn sessies spraakafzien. Ik kan weer, mede door de lessen spraakafzien, functioneren in de maatschappij. Het heeft de weg naar eigenwaarde zeker bespoedigd en ik raad een ieder die in dezelfde situatie terecht komt zeker aan om te investeren in spraakafzien.


Ervaring van Joke (ernstig slechthorend)

Bij aanmelding voor de cursus spraakafzien vertelde Caroline dat als het kon, mijn man ook mee kon komen. Wat achteraf belangrijk is. Caroline kan goed luisteren, geeft veel zelfvertrouwen en legt goed uit. Verteld wat spraakafzien betekend en dat het tijd kost om het tot je te nemen en eigen te maken. Wat ons ook duidelijk is geworden in de cursus dat het belang van je partner heel belangrijk is. Voor de partner is het goed te weten waardoor er soms problemen kunnen ontstaan omdat er door doofheid veel kan veranderen in je relatie wat er eerder niet was. Goed dat Caroline dit verteld, dan heb je niet het gevoel dat het alleen bij jou/ons gebeurd. Ook het samen oefenen van spraakafzien is prettig.
Mooi lesmateriaal, wat erg duidelijk is en prettig te leren door leuke oefeningen.

Ik besef dat spraakafzien totaal geen 100 procent oplossing geeft, maar wel meer mogelijkheden, toekomstgericht.
Ook heeft Caroline me meer lef gegeven om voor mijzelf (doofheid) op te komen.
Inmiddels heb ik meer bezoeken bij mijn audicien gebracht wat verbetering op mijn hoorapparaten heeft teweeggebracht.
Een cursus spraakafzien bij Caroline raad ik eenieder aan, wij hebben er veel aan gehad op een prettige manier!


Ervaring van een slechthorende volwassenen

Hoewel ik niet erg doof ben, kreeg ik steeds meer moeite met het verstaan van andere mensen. Zeker in gezelschap en in een lawaaierige omgeving begreep ik soms nauwelijks iets van wat er gezegd werd. Dat voelde erg ongemakkelijk. Een collega met dezelfde problemen raadde mij aan een cursus spraakafzien te volgen. Hij had er ook veel baat van gehad.
Samen met mijn vrouw heb ik in een paar maanden spraakafzien geleerd. Een keer per week bij de logopediste en dan samen thuis veel oefenen. Dat is nu een jaar geleden. Ik heb er al veel gemak van gehad en voel me nu veel zekerder.
Het werkt ook voor andere talen die je goed spreekt. Dat hoef je niet apart te leren.
Ik had dikwijls te horen gekregen dat een gehoorapparaat in mijn situatie niet zou werken en dat ik door mijn geringe doofheid gek zou worden van het lawaai. De logopediste adviseerde mij echter om nog eens voor een tweede opinie te gaan. Dat heeft ertoe geleid dat ik nu een gehoorapparaat heb dat ook voor mij geschikt is. Mét gehoorapparaat hoor ik weer net zo goed als een goedhorende.
Je zou misschien denken dat spraakafzien dan niet meer nuttig is. Dat is echter niet waar. Op congressen is de akoestiek vaak slecht en de spreker moeilijk te verstaan. Ik kan dan door het spraakafzien toch woordelijk volgen wat de spreker zegt. En een andere situatie: soms wil je niet dat iedereen meeluistert. Mijn vrouw en ik communiceren dan zonder geluid. Heel handig, bijvoorbeeld in een restaurant.


Training Slechthorendheid en Communicatie


Ervaring van Marianne (partner van een slechthorende)

Nooit verwacht dat ík ook zoveel baat zou hebben bij een cursus spraakafzien! Sinds ik mijn problemen met de slechthorendheid van mijn man heb kunnen vertellen aan Caroline en zij mij volledig begreep en eenvoudig toe te passen tips voor mij had, is de relatie tussen mijn man en mij weer veel intensiever. We kunnen weer een gesprek voeren. We hebben het weer fijn samen. Mijn man heeft nu in de gaten dat slechthorendheid niet alleen problemen veroorzaakt waar híj tegenaan loopt, maar dat het voor mij ook problemen met zich meebrengt. Hier kunnen we nu samen over praten en elkaar wijzen op de tips die we gekregen hebben om de communicatie op gang te houden.

Ervaring van een partner van iemand met ouderdomsslechthorendheid

Elkaar weer beter leren ‘verstaan’.
Vanwege de ouderdomsslechthorendheid van mijn echtgenoot, hadden mijn man en ik ernstige communicatieproblemen en daardoor vaak ruzie.  Wij vroegen advies aan mevrouw van Daelen.
We hebben mevrouw van Daelen in drie sessies onze ervaringen en vragen uitgebreid kunnen voorleggen. Daarop heeft zij ons spreek- en luistertips kunnen geven, die ons uitstekend helpen om beter met elkaar te communiceren.
Ook besprak mevrouw van Daelen met ons de technische mogelijkheden die er zijn, om spraak te versterken in diverse settingen. Ze verwees ons door voor verdere technische oplossingen en gaf ons advies over een mogelijk vervolgtraject.
Zo vonden wij, veel beter dan tevoren, onze weg in de wereld van hulpmiddelen bij slechthorendheid en mijn man en ik zitten nu weer op één lijn!

Wij zijn dankbaar voor de adequate hulp die mevrouw van Daelen ons geboden heeft! Een dankbare echtgenoot


Spraak- en of Taalproblemen
Ervaring van de ouders


Ervaring van Mohammed, vader van een onverstaanbare zoon

Na bij twee andere logopedisten geweest te zijn kwamen we op advies van een vriendin bij Caroline. Eindelijk iemand die begreep hoe ze mijn zoon op zijn gemak kon stellen en op een leuke manier zijn uitspraak kon verbeteren. Hij ging altijd met plezier naar Caroline toe. Sterker nog: hij zou graag weer gaan, maar dankzij de hulp van Caroline heeft hij geen logopedie meer nodig.


Ervaring van Annemarie, moeder van een zeer verlegen kind

Het is echt een gave hoe snel jij kinderen op hun gemak weet te stellen en voor je weet te winnen. Mijn dochter is normaliter de verlegenheid zelve, maar bij jou ging ze meteen praten ….petje af hoor!!!


Ervaring van Mustafa en Asmaa, ouders van een zoon met een taalstoornis

Onze zoon is nu goed verstaanbaar en zijn communicatie met anderen is heel veel beter geworden. Zijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid. De manier van het werk van Caroline (speelse manier) maakt de behandeling heel interessant en onze zoon heel enthousiast. Natuurlijk raden we anderen aan om bij Caroline van Daelen in behandeling te gaan.
Wij zijn ontzettend tevreden met de behandeling van Caroline.


Ervaring van Lotte, moeder van een kind (9 jaar) met een ernstige spraaktaalontwikkelingsstoornis tgv een zeldzaam syndroom (sinds enkele maanden bekend)

Caroline is heel prettig in de omgang. Iedere behandeling is weer anders. Ze bereidt zich altijd goed voor. Verdiept zich echt in het individu.
De afgelopen jaren hebben wij met onze zoon verschillende logopedisten bezocht, maar vaak voelde het als een programma afdraaien en hadden wij het gevoel dat we weinig vooruitgang boekten.
Caroline heeft zich echt in de specifieke problematiek van ons kind verdiept en probeert niet alleen haar behandeling hierop aan te passen, ze gaat ook in gesprek met andere instanties, zoals bijvoorbeeld de school om haar expertise te delen. Waar mogelijk gebruikt zij haar netwerk en ervaring om ons als ouders verder te helpen met de uitdagingen die op ons pad komen.
De betrokkenheid gaat veel verder dan het wekelijkse halfuurtje. Wij ontvangen regelmatig tips en informatie waarvan zij denkt dat wij er wat aan hebben.
Deze persoonlijke benadering geeft ons echt het gevoel dat we samenwerken aan de ontwikkeling van ons kind. Voor ons is Caroline een enorme steun!


Ervaring van Soumia, moeder van een tweetalig kind met een spraaktaalstoornis.

Wij hebben alleen positieve ervaringen zoals dat je in het kind verdiept hoe hij al vanaf het begin de taal heb aangeboden en zoek naar de oorzaak van een bepaald taalachterstand bv gehoor of mondmotoriek. Onze ervaring is ook dat je vermijdt om etiketten te plakken over een bepaald gedrag maar zoekt juist naar de oorzaak wat ik heel belangrijk vind is dat je niet allen het kind behandeld maar de ouders handvaten mee geeft om thuis aan de slag te gaan soms gaat het om hele kleine dingetjes waar ouders niet bij stil staan.
Je stelt het kind erg op zijn gemak, vooral in begin doe je veel op spelende wijze.
Broertjes en zusjes zijn altijd welkom bij jou!
We raden je bij iedereen aan!


Ervaring van ouders van een kind met een taal- en motorische ontwikkelingstoornis.

Wat zijn wij blij dat we ons gevoel gevolgd hebben en op zoek zijn gegaan naar een andere logopedist voor onze zoon. Op advies van de cesartherapeut hebben wij contact met Caroline opgenomen. Het was een verademing voor ons om te ervaren hoe zij te werk gaat met kinderen van net 4 jaar en dat logopedie ook leuk kan zijn! Gelukkig heeft zij, in tegenstelling tot haar voorgangster, het verslag van de psycholoog waarin stond dat onze zoon een laag IQ zou hebben, niet als leidraad genomen voor de opzet van haar behandeling, maar heeft ze onze zoon goed geobserveerd en vooral gekeken naar zijn mogelijkheden. In perfecte samenwerking met de cesartherapeut en de school, is de ontwikkeling van onze zoon heel snel vooruit gegaan. Tijdens een hertest bij de psycholoog een half jaar na de start van de behandeling bij Caroline i.s.m. de cesartherapeut, bleek dat zijn IQ gemiddeld is en niet laag zoals eerder is geconcludeerd. Zijn motorische- en taalproblemen en matige concentratie bleken eerder de intelligentie test negatief beinvloed te hebben. Onze zoon kan gewoon op het reguliere onderwijs blijven dankzij de inzet van Caroline i.s.m. de cesartherapeut en daar zijn wij hen heel dankbaar voor.


Ervaring van Hamza vader van twee kinderen met een taalstoornis en één met een taalontwikkelingsachterstand

De behandelingen bij Caroline zijn zeer goed.
Erg vriendelijk, goede behandeling en krijgen regelmatig een terugkoppeling
- De lijntje bij Caroline zijn super kort, waardoor we goed en duidelijk met elkaar kunnen communiceren.
- Wij zouden Caroline zeker bij andere mensen aanraden. Omdat haar werkwijze en contact goed zijn en duidelijk is.
- We zijn inmiddels zo gewend met Caroline dat we echter geen ander logopedist willen hebben.


Ervaring van Ilham, moeder van een dochter met onverstaanbare spraak en een zoon met een ernstige spraaktaalontwikkelingsstoornis

Onze ervaring met jouw is zeer positief we zijn blij dat jij onze zoon begeleidt met zijn spraaktaal achterstand. Je bent zo betrokken en je zet je zo voor ons in. Je bent rechtvaardig wanneer je ziet dat andere instanties een onterecht beeld hebben van onze zoon. Laat je dit goed kenbaar weten wat jouw mening hierover is en dit altijd in samenspraak met ons.
Daarnaast is onze zoon gek op je. Hij vraagt elke dag of hij vandaag naar Caroline gaat. En wanneer we bij je zijn wil hij nooit weg.
Je leert hem spelenderwijs de spraak beter beheersen deze methode past goed bij hem.
Ook heb je onze dochter in het verleden goed begeleid. Zij heeft bij jouw een goede vooruit geboekt en ze mist je heel erg ze vraagt telkens wanneer ze met haar broertje mee mag. Zodat ze je weer kan zien.
Ik vind je een ervaren deskundige logopediste daarnaast ben je een betrokken en een warm persoon die rechtvaardig is voor haar cliënten.
Ik zal je zeker aanraden bij andere.


Ervaring van een moeder van 2 kinderen met een ernstige taalontwikkelingsstoornis

Caroline is vriendelijk, eerlijk, rechtdoorzee, belangstellend naar het kind, probeert de behandeling leuk te houden door aan te sluiten bij het kind, weet waar haar mogelijkheden liggen en geeft aan waar haar grenzen zijn, zodat er niet 'doorgemodderd' wordt.
Mooie locatie met allerlei materialen die uitnodigen om verder tot ontwikkeling te komen, onderhoud contacten met andere betrokkenen waaronder leerkrachten om zo samen aan hetzelfde doel te werken.


Ervaring van een Griekse moeder van een kindje van 3 jaar met een ernstige spraaktaalontwikkelingsstoornis in beide talen.

"Carolina as a speech therapist is really a very good professional.
She is observant, she judges the character and personality of the other person carefully and takes it into account in the practices that she follow. In this way she succeeds in raising the interest of even a three-year-old child, working with him and achieving the best possible result!
As a character, she is very friendly, polite and discreet, 
making you not only comfortable but also pleasant during the session.
My son is considered her as a friend and he is always glad when
we go to our appointments.
I would definitely recommend her and to be honest
 I have alredy done it when was given the opportunity!


Ervaring van een moeder van drie kinderen met taalstoornis

Mijn kinderen zijn tweetalig, ze heeft hun goed geholpen,
ze heeft hun gemotiveerd, en meer zelfvertrouwen in zichzelf gegeven.
Wij zijn heel tevreden over Caroline, zowel met de logopedie maar ook als persoon. Ze werkt met hart en ziel, zeer enthousiast, ze stelt het kind centraal, doet haar werk erg goed. De communicatie verloopt prima via mail, snel antwoord op de gestelde vragen...
Ze weet precies wat ze doet met mijn zoon, hij kan niet wachten tot de volgende afspraak, hij is dol op de opdrachten die Caroline aan hem geeft met grappige manier maar wel zeer leerzaam, dus ze kan heel goed met kinderen omgaan.

Zeer vriendelijk, zeer goed geholpen. Bedankt
Van ons krijgt Caroline een dikke 10!


Ervaring van een moeder van een kind met een taalstoornis

Soufian is al een aantal maanden onder behandeling bij Caroline voor logopedie. Caroline ervaar ik als een spontane hartelijke vrouw die zelf kinderen heeft en de nodige ervaring heeft opgedaan. Ze gebruikt de beste methode die bij mijn zoontje past. Mijn zoontje is helemaal opgebloeid sinds hij bij haar onder behandeling is. Hij kan niet wachten tot de week erop en vraagt om de dag heb ik vandaag logopedie bij Caroline. Ik raad haar dan ook bij iedereen aan!


Ervaring van ouders van twee kinderen met een taalstoornis

Wij kennen jou al heel lang. Je behoort tot de toppers je ben erg behulpzaam en geduldig. Youssef is bij jou begonnen al tijd geleden en dat heeft ze vruchten afgeworpen. Nu is khadija bij jou en je ziet dat Logopedie echt helpt. We zij heel blij met jou en wij raden jou ook aan bij iedereen die logopedie nodig heeft.


Ervaring van volwassenen met een spraak- en of taalprobleem en hun (gespreks) partners.


Ervaring van Pieter, een doof geboren volwassene

Het was fijn om samen te werken met Caroline, het is iemand die nauw betrokken is met cliënten en weet hoe ze daarmee moet omgaan, zelf kon ik ook veel ervaringen en mening delen met haar. Ze doet haar best om zoveel mogelijk aan de wensen van een cliënt te voldoen, zodoende hij/zij vooruit kan met o.a. spraakverstaan, de articulatie en de communicatieverbetering.


Ervaring van Janny, een echtgenote van een man met afasie

Door de hersenbloeding van mijn man kon ik van de ene op de andere dag geen gesprek meer met hem voeren. Caroline kwam bij ons aan huis om de taal met mijn man te oefenen en ons te helpen met de communicatie. Ze adviseerde mij om samen met de kinderen een fotoboek te maken. Door aan te wijzen over wie of wat mijn verhaal ging, kon mijn man mij beter begrijpen. Hij kon met behulp van het boek zijn gedachten kenbaar maken. Nu hij zich weer beter kan uitdrukken, gebruikt hij het boek op de momenten dat hij niet op een woord of naam kan komen. We hebben de hulp van Caroline als zeer prettig ervaren en weten dat we haar altijd kunnen bellen bij vragen of problemen.


Ervaring van Ans (echtgenote van een A.L.S. patiënt)

‘Mijn man leed aan de ziekte A.L.S. Toen hij geen kracht meer had om verstaanbaar te spreken kwamen we bij Caroline terecht. Zij heeft samen met ons gezocht naar een geschikt hulpmiddel. Dit bleek een Lightwriter te zijn. Het is een spraakcomputer die door mijn man ingetypte tekst uitsprak. Samen met Caroline hebben we standaardzinnen geprogrammeerd, zodat hij zonder inspanning kon aangeven dat hij bijvoorbeeld koffie wilde, moe was of naar het toilet moest. Het gaf hem een stem om tot het einde toe zijn wensen en gedachten te kunnen uiten. Caroline heeft mij geleerd geduld te hebben en mijn man te laten ‘uitpraten’. Communiceren was een van de belangrijkste dingen in deze moeilijke tijd’.


Ervaring van Jania

Ik woon al een poos in Nederland maar had steeds moeite met de uitspraak van uu, ui, eu, h en g. Daar maakten collega’s op het werk grappen over, waardoor ik mij niet serieus genomen voelde. Door de oefeningen van Caroline heb ik de juiste uitspraak geleerd en horen mensen niet meer dat ik uit Polen kom.


Mondmotoriek


Ervaring van Leonie, moeder van een kind met afwijkend mondgedrag.

Wij hebben de behandeling als zeer positief ervaren. Het afleren van het duimen en slissen is voor mijn dochter best lastig. De techniek had ze snel onder de knie, maar het volhouden was een echte uitdaging. Doordat de behandelingen erg afwisselend waren (lezen, oefenen, spelletjes, een gesprek) is ze nooit met tegenzin naar logopedie gegaan. Ze kwam altijd weer gemotiveerd thuis en deed echt haar best om het vol te houden. Jouw benadering is daarbij cruciaal geweest: altijd vrolijk en met humor, begripvol, maar ook streng als het nodig was. Samen met mijn dochter zocht je naar de dingen die voor haar werkten en daarbij gaf je goede tips, ook voor de ouders, om de behandeling te doen slagen. Mijn dochter slist een stuk minder en het duimen is verleden tijd.

Super bedankt!


Slikken


Ervaring van Toon, echtgenoot van een MS-patiënt

Mijn vrouw weet dat zij geen beschuitjes meer kan eten en de soep met ‘sliertjes’ voortaan moet pureren. Door eenvoudige oefeningen zijn de spieren weer sterker geworden en door dit alles verslikt zij zich nauwelijks meer. Dankzij Caroline kunnen wij weer van het eten genieten!