Spring naar inhoud

Ervaring Logopedie

Gehoor

Ervaring van Ingrid, een moeder van een ernstig slechthorend kind.

De behandelingen: 
Caroline zet zich 100% in, vaak ook meer.
Staat open voor andere meningen.
Kijkt naar het kind/persoon, is zich van bewust dat iedereen anders is en niet volgens het boekje.
Luistert naar je.
Geeft goede adviezen. 
Goede vakkennis. 

Als persoon: ruimdenkend, duidelijk, zorgzaam, behulpzaam, meelevend.
Wij zouden jou zeker aanraden aan anderen.

P.S persoonlijk: wij vinden jou super


Ervaring van ouders van kind met CI
Ons kindje is pas op latere leeftijd gaan horen dmv ci's. Caroline begeleidt ons sinds een jaar.
Ons kindje gaat goed vooruit. De logopedie uurtjes worden leuk en creatief ingevuld. Caroline is erg creatief en bedenkt de leukste dingen. Ook geeft ze ons tips om ook thuis aan de slag te gaan. Dankzij haar expertise en professionaliteit weten wij nu ook goed hoe we ons kind kunnen motiveren en verder kunnen helpen. Ik raad dan ook Caroline ten zeerste aan. Ze is een topper.


Ervaring van een vader van een ernstig slechthorende dochter

Dankzij de begeleiding van Caroline behoort mijn dochter, met ernstige gehoorproblemen en een moeder van buitenlandse komaf, nu tot de top van haar klas. Van ‘’ouders met zorgen’’ naar ‘’trotse ouders!’’


Ervaring van Pieter, een doof geboren volwassene

Het was fijn om samen te werken met Caroline, het is iemand die nauw betrokken is met cliënten en weet hoe ze daarmee moet omgaan, zelf kon ik ook veel ervaringen en mening delen met haar. Ze doet haar best om zoveel mogelijk aan de wensen van een cliënt te voldoen, zodoende hij/zij vooruit kan met o.a. spraakverstaan, de articulatie en de communicatieverbetering.


Hoortraining

Ervaring van Pia (als baby doof geworden)

Als baby was ik aan één kant doof en aan de andere kant behoorlijk slechthorend. Na het krijgen van een CI ben ik bij Caroline terechtgekomen. Na de operatie klonken alle geluiden en woorden anders dan ik gewend was, zelfs de stem van mijn man moest ik weer leren herkennen. Bij Caroline heb ik opnieuw leren horen en verstaan. Ook heb ik geluiden leren herkennen die ik nog nooit had waargenomen. Caroline is een zeer ervaren logopedist met een groot empathisch vermogen. Zij heeft veel kennis en kan zich goed in de ander verplaatsen. Ook heeft ze oog voor wat de partner doormaakt. Ze werkt samen met het CI-team en past de oefeningen geheel aan jouw behoeften aan. Caroline heeft mij uit mijn isolement weten te halen.


Ervaring van een zeer dankbare, weer horende cliënt

Bij Caroline heb ik opnieuw leren horen en verstaan. Na de operatie klonken alle geluiden en woorden anders dan ik gewend was, zelfs de stem van mijn man moest ik weer leren herkennen. Caroline is een zeer ervaren logopedist met een groot empathisch vermogen.


Ervaring van Mennie (doof vanaf 5e jaar)

Omdat ik vanaf mijn 5e jaar volledig doof ben geweest, wist ik niet meer wat geluid was. Caroline heeft mij geholpen bij het leren waarnemen, onderscheiden en herkennen van dagelijkse geluiden. Na een intensieve oefenperiode herken ik nu wanneer de bel gaat, of dat ik geroepen wordt. Buiten voel ik mij veiliger, omdat ik het naderende verkeer hoor aankomen. Ik geniet van alle dagelijkse geluiden om mij heen en wil niet meer terug naar de ‘stille’ wereld waar ik 55 jaar in heb geleefd. Ondanks dat ik geen spraak kan verstaan, heeft een CI door de intensieve hoortraining bij Caroline, mij meer opgeleverd dan ik ooit had durven dromen.


Ervaring van een ernstig slechthorende cliënt

Na de CI operatie en de hoor- en spraaktraining in Leiden en Leiderdorp konden mijn partner en ik met toestemming van Leiden verder met de training bij Caroline in Gouda. Het leren herkennen van woorden en zinnen is maar een begin en misschien wel het gemakkelijkste deel van de training. Het opnieuw leren communiceren in verschillende omstandigheden met deze teruggekregen hoor eigenschap is een hele uitdaging. Bij Caroline konden wij met al onze vragen, twijfels en opmerkingen terecht en zochten naar oplossingen. Niet altijd makkelijk maar gaan nu wel verder met meer vertrouwen.

Bedankt Caroline.


Spraakafzien

Ervaring van een 20 jarige ernstig slechthorende student.

Ik ben super blij met de hulp die Caroline mij heeft geboden. Mijn ouders wilden dat ik naar logopedie ging voor het leren van spraakafzien. Ik was erg sceptisch. Verwachtte er niets van. Het heeft mij echter veel meer gebracht dan alle hulp die ik voorheen gehad heb van het Audiologisch Centrum en psycholoog. Caroline heeft mij niet alleen leren spraakafzien, maar heeft mij ook communicatietips gegeven waar ik heel veel aan heb gehad. Ze heeft mij ook in contact gebracht met lotgenoten die de dezelfde weg hebben afgelegd als ik. Het is nu al 3 jaar geleden dat ik bij Caroline kwam, maar ik maak nog dagelijks dankbaar gebruik van wat ik van haar heb geleerd.

M, een 20 jarige ernstig slechthorende student.


Ervaring van Paul (plotsdoof)

Als plotsdove valt de wereld over je heen. Je hoort alleen de klap niet meer. Iemand zet een enorme kaasstolp over je heen en de dagelijkse, o zo vertrouwde geluiden vallen weg. De communicatie stokt en isolement dreigt. Het is een onbekende wereld waar je in belandt. Via internet ga je speuren en dan blijkt dat je spraakafzien kunt leren.
Spraakafzien leren heeft een enorme meerwaarde. Spraakafzien is een reddingsboei voor slechthorenden. Je hangt aan zijn lippen, je leest zijn woorden en als je geleerd hebt hoe het mondbeeld het aflezen van de woorden positief kan beïnvloeden, is het gewoon een grote must om spraakafzien te leren.
In de cursus leer je niet alleen de mondbewegingen herkennen, maar leer je ook de regie in handen te nemen. Een belangrijk gegeven dat ik nog dagelijks toepas.Ik bepaal waar de sprekers aan tafel gaan zitten. Ik vraag of ze duidelijk willen articuleren en niet willen spreken met hun hand voor hun mond. De instrumenten om de regie in handen te   heb ik geleerd bij mijn sessies spraakafzien. Ik kan weer, mede door de lessen spraakafzien, functioneren in de maatschappij. Het heeft de weg naar eigenwaarde zeker bespoedigd en ik raad een ieder die in dezelfde situatie terecht komt zeker aan om te investeren in spraakafzien.


Ervaring van Joke (ernstig slechthorend)

Bij aanmelding voor de cursus spraakafzien vertelde Caroline dat als het kon, mijn man ook mee kon komen. Wat achteraf belangrijk is. Caroline kan goed luisteren, geeft veel zelfvertrouwen en legt goed uit. Verteld wat spraakafzien betekend en dat het tijd kost om het tot je te nemen en eigen te maken. Wat ons ook duidelijk is geworden in de cursus dat het belang van je partner heel belangrijk is. Voor de partner is het goed te weten waardoor er soms problemen kunnen ontstaan omdat er door doofheid veel kan veranderen in je relatie wat er eerder niet was. Goed dat Caroline dit verteld, dan heb je niet het gevoel dat het alleen bij jou/ons gebeurd. Ook het samen oefenen van spraakafzien is prettig.
Mooi lesmateriaal, wat erg duidelijk is en prettig te leren door leuke oefeningen.

Ik besef dat spraakafzien totaal geen 100 procent oplossing geeft, maar wel meer mogelijkheden, toekomstgericht.
Ook heeft Caroline me meer lef gegeven om voor mijzelf (doofheid) op te komen.
Inmiddels heb ik meer bezoeken bij mijn audicien gebracht wat verbetering op mijn hoorapparaten heeft teweeggebracht.
Een cursus spraakafzien bij Caroline raad ik eenieder aan, wij hebben er veel aan gehad op een prettige manier!


Ervaring van een slechthorende volwassenen

Hoewel ik niet erg doof ben, kreeg ik steeds meer moeite met het verstaan van andere mensen. Zeker in gezelschap en in een lawaaierige omgeving begreep ik soms nauwelijks iets van wat er gezegd werd. Dat voelde erg ongemakkelijk. Een collega met dezelfde problemen raadde mij aan een cursus spraakafzien te volgen. Hij had er ook veel baat van gehad.
Samen met mijn vrouw heb ik in een paar maanden spraakafzien geleerd. Een keer per week bij de logopediste en dan samen thuis veel oefenen. Dat is nu een jaar geleden. Ik heb er al veel gemak van gehad en voel me nu veel zekerder.
Het werkt ook voor andere talen die je goed spreekt. Dat hoef je niet apart te leren.
Ik had dikwijls te horen gekregen dat een gehoorapparaat in mijn situatie niet zou werken en dat ik door mijn geringe doofheid gek zou worden van het lawaai. De logopediste adviseerde mij echter om nog eens voor een tweede opinie te gaan. Dat heeft ertoe geleid dat ik nu een gehoorapparaat heb dat ook voor mij geschikt is. Mét gehoorapparaat hoor ik weer net zo goed als een goedhorende.
Je zou misschien denken dat spraakafzien dan niet meer nuttig is. Dat is echter niet waar. Op congressen is de akoestiek vaak slecht en de spreker moeilijk te verstaan. Ik kan dan door het spraakafzien toch woordelijk volgen wat de spreker zegt. En een andere situatie: soms wil je niet dat iedereen meeluistert. Mijn vrouw en ik communiceren dan zonder geluid. Heel handig, bijvoorbeeld in een restaurant.


Ervaring van volwassenen met neurologische stoornissen en hun (gespreks) partners.

Ervaring van Pieter, een doof geboren volwassene

Het was fijn om samen te werken met Caroline, het is iemand die nauw betrokken is met cliënten en weet hoe ze daarmee moet omgaan, zelf kon ik ook veel ervaringen en mening delen met haar. Ze doet haar best om zoveel mogelijk aan de wensen van een cliënt te voldoen, zodoende hij/zij vooruit kan met o.a. spraakverstaan, de articulatie en de communicatieverbetering.


Ervaring van Janny, een echtgenote van een man met afasie

Door de hersenbloeding van mijn man kon ik van de ene op de andere dag geen gesprek meer met hem voeren. Caroline kwam bij ons aan huis om de taal met mijn man te oefenen en ons te helpen met de communicatie. Ze adviseerde mij om samen met de kinderen een fotoboek te maken. Door aan te wijzen over wie of wat mijn verhaal ging, kon mijn man mij beter begrijpen. Hij kon met behulp van het boek zijn gedachten kenbaar maken. Nu hij zich weer beter kan uitdrukken, gebruikt hij het boek op de momenten dat hij niet op een woord of naam kan komen. We hebben de hulp van Caroline als zeer prettig ervaren en weten dat we haar altijd kunnen bellen bij vragen of problemen.