Spring naar inhoud

Coaching

‘Slechthorend ben je niet alleen, maar samen’

Ieder gehoorverlies is anders. De gevolgen van een verminderd gehoor kunnen voor jou heel anders zijn dan voor een ander. Het hangt af van de aard en de ernst van jouw gehoorprobleem, de leeftijd waarop jij plots-, laatdoof of slechthorend bent geworden. Ook hangt het af van de mate waarin jij en jouw gesprekspartners om kunnen gaan met jouw gehoorverlies. Een verminderd gehoor heeft dus niet alleen een grote impact op jouw dagelijks leven, maar vaak ook op dat van jouw omgeving.

Onderstaand heb ik veel voorkomende problemen op een rijtje gezet. Waarschijnlijk komen een aantal van deze problemen jou en/of jouw (gespreks)partner bekend voor. Het kan ook zijn dat jij hele andere problemen ervaart, want geen enkel persoon met een verminderd gehoor is gelijk.

Veel voorkomende problemen ten gevolge van een verminderd gehoor:

 • Irritatie en onbegrip
  Zowel de slechthorende als zijn/haar gesprekspartners kunnen onbegrip van elkaar ondervinden en dit kan tot irritatie leiden.
 • Misverstanden
  Er kunnen misverstanden ontstaan. Dit gebeurt wanneer de slechthorende een gesprek niet goed verstaan heeft,  zonder dat hij/zij zich daar bewust van is en daardoor niet om herhaling of bevestiging heeft gevraagd.
 • Onzekerheid, angst
  Een slechthorende kan zich tijdens een gesprek voortdurend onzeker voelen. Bang zijn om de ander niet goed te verstaan en een verkeerde reactie te geven. Sommige slechthorenden vermijden daarom gesprekken. Anderen trekken zich snel terug uit gesprekssituaties. Dit kan echter leiden tot sociale isolatie.
 • Vermoeidheid
  Ook vermoeidheid is vaak een reden voor een slechthorende om zich (snel) terug te trekken uit gesprekssituaties.  Vooral als deze plaatsvinden in groepen en/of in een rumoerige omgeving. Communiceren met een verminderd gehoor kost namelijk heel veel energie.
 • Vereenzaming
  Veel mensen richten zich in een gesprek meer of volledig tot een goedhorende gesprekspartner. Dit vraagt minder inspanning van de spreker en het gesprek verloopt natuurlijker en daardoor gemakkelijker. Dit gebeurt vaak onbewust. Hierdoor bestaat de kans dat een slechthorende zich eenzaam gaat voelen en zich gaat afzonderen in dergelijke sociale situaties.Eenzaamheid wordt echter ook vaak ervaren door de goedhorende partner. Hij/zij kan bijvoorbeeld niet makkelijk meer spontaan iets zeggen. Sommige slechthorenden ‘sluiten zich in zichzelf op’ en communiceren niet of nauwelijks meer met hun partner.
 • Verdriet, rouw
  Het gehoorverlies veroorzaakt vaak verdriet, gevoelens van rouw, zowel bij de slechthorende als de (gespreks)partner(s). Beiden hebben tijd nodig om het verlies een plekje te kunnen geven en met de nieuwe situatie om te kunnen gaan.
 • Relatieproblemen
  Sommigen, dit kan gelden voor zowel slechthorenden als hun gesprekspartner(s), ervaren een andere rolverdeling binnen de relatie, het gezin, familie, sociale situaties en /of werk ten opzichte van voorheen, of voelen zich afhankelijk van anderen wat kan leiden tot een ongelijkwaardige relatie.

Kortom:
Een verminderd gehoor kan veel problemen veroorzaken. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om  problemen te verminderen of nieuwe problemen te voorkomen. Dit lukt het beste als beide partijen bereid zijn zich aan te passen aan de (nieuwe) situatie.

Communicatiestrategieën
De communicatie tussen een slechthorende en zijn/haar gesprekspartner(s) verbetert vaak als beide partijen gebruik maken van communicatiestrategieën. Door in het dagelijks leven de gegeven adviezen op te volgen kan een slechthorende beter deelnemen aan gesprekken in diverse situaties.

Coaching
Om bovenstaande te bereiken kun jij als slechthorende, of jij als gesprekspartner van een slechthorende zélf aan de slag gaan. Ook is het mogelijk, en aan te raden, om dit gezamenlijk te doen. Bekijk onderstaande trajecten en beslis wat het beste bij jou/jullie past.

Vind jij/vinden jullie het lastig om een keuze te maken, dan kan er gekozen worden om eerst een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek.

Vrijblijvende kennismaking voor een coachtraject
Tijdens een gratis kennismakingsgesprek van maximaal een half uur, bespreken we welke problemen er worden ervaren ten gevolge van jouw gehoorverlies en waar een oplossing voor gezocht wordt.  Samen bespreken we de mogelijkheden om jouw/jullie problemen zo optimaal mogelijk op te lossen. Spreekt mijn aanbod jou/jullie aan, dan maak ik een plan en bied ik jou/jullie een offerte aan voor een passend coachtraject. Zodra hiermee akkoord wordt gegaan, gaan we samen aan de slag.


Trajecten

Traject 1
Gehoord worden als slechthorende door zelfmanagement.

Als slechthorende zélf aan de slag:

 • Thuis
 • in sociale situaties
 • op de werkvloer
Traject 2
Gehoord worden door elkaar door communicatietraining.

Samen met je gesprekspartner(s) aan de slag:

 • Thuis
 • in sociale situaties
 • op de werkvloer
Traject 3
Gehoord worden door je slechthorende partner door partnertraining.
Als goedhorende (gespreks) partner aan de slag:

 • Thuis
 • in sociale situaties
 • op de werkvloer
 • Heeft jouw gehoorverlies een grote impact op jouw dagelijkse leven?
 • Wil je (weer) actief deel kunnen nemen aan alle gesprekssituaties?
 • Wil je zelf aan de slag om de kwaliteit van jouw lever te verbeteren, maar kun je hierbij wel wat hulp gebruiken?

 
 
Dan is dít traject iets voor jou.

Wil je meer weten over dit traject? Klik dan hier.

 • Heeft het gehoorverlies van één van jullie een grote impact op jullie dagelijkse leven?
 • Willen jullie (weer) in alle situaties makkelijker met elkaar een gesprek kunnen voeren?
 • Willen jullie samen aan de slag om de kwaliteit van jullie leven te verbeteren, maar kunnen jullie hierbij wel wat hulp gebruiken?

Dan is dít traject iets voor jullie.

Willen jullie meer weten over dit traject? Klik dan hier

 • Heeft het gehoorverlies van jouw partner ook een grote impact op jouw dagelijkse leven?
 • Heeft jouw partner geen of onvoldoende begrip voor jouw problemen ten gevolge van zijn/haar gehoorverlies?
 • Wil je zelf aan de slag om de kwaliteit van jouw/jullie leven te verbeteren, maar kun je hierbij wel wat hulp gebruiken?

Dan is dít traject iets voor jou.

Wil je meer weten over dit traject? Klik dan hier.

 


Traject 1
Gehoord worden als slechthorende door zelfmanagement

“Mijn gehoorverlies heeft een grote impact op mijn dagelijks leven, maar niemand vertelt mij hoe ik hiermee om kan gaan”

Ervaar jij dit ook? Wil jij hier zélf wat aan veranderen?
Dan gaan we samen aan de slag zodat jij na afloop van dit coachtraject wél weet hoe jij om kunt gaan met jouw gehoorverlies.

Wat gaan we doen?

 • We starten met het beschrijven van de problemen die jij ervaart. We gaan uitzoeken hoe het komt dat jij ten gevolge van jouw gehoorverlies tegen deze problemen aanloopt.
 • We bekijken wat jij nodig hebt, waarom dit zo is en wat je zélf kunt doen om de problemen die jij nu ervaart te verminderen.
 • Jij gaat aan de slag als coach voor jouw gesprekspartners. We zoeken samen naar een manier waarop jij hen het beste kan uitleggen hoe ze jou kunnen helpen om de problemen die jij nu ervaart te verminderen. De meeste goedhorenden hebben namelijk géén idee als jij het niet aangeeft.
  Mijn ervaring is dat als jij dit met anderen bespreekt, zij jou beter zullen begrijpen én ook beter zullen onthouden wat zij kunnen doen om jou te helpen.

Samen met jou zorg ik met mijn kennis, inzicht, jarenlange ervaring en een luisterend oor voor weer een goede kwaliteit van leven.

Spreekt jou dit aan?
Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak. Off- of online!

Duur van het traject:
De duur van het traject hangt af van de hulpvraag. Elk traject is maatwerk.
Meestal zijn 2 à 3 gesprekken van een uur voldoende.

Kosten voor het traject:
1. Pakket van 3 bijeenkomsten van een uur: € 285,- (excl.BTW)
2. Losse sessie: € 110,00 per uur (excl BTW.)
3. Coaching betaald door de werkgever: op aanvraag


Traject 2
Gehoord worden door elkaar door communicatietraining

“We irriteren ons steeds vaker aan elkaar omdat we elkaars problemen niet begrijpen”

Ervaren jullie dit ook? Willen jullie hier samen wat aan veranderen?
Dan gaan we samen aan de slag zodat jullie na afloop van dit coachtraject weten hoe jullie het beste om kunnen gaan met elkaar.

Wat gaan we doen?

 • We starten met het beschrijven van de problemen die jullie ervaren. We gaan uitzoeken hoe het komt dat jullie ten gevolge van het gehoorverlies van één van jullie tegen deze problemen aanlopen.
 • We bekijken wat jullie nodig hebben, waarom dit zo is en wat jullie samen kunnen doen om de problemen die jullie nu ervaren te verminderen.
 • Jullie gaan samen aan de slag om een manier te vinden waarop jullie weer makkelijker met elkaar kunnen communiceren in alle gesprekssituaties.
  Mijn ervaring is dat als gesprekspartners dit met elkaar doen, er snel iets verandert in wederzijds begrip en erkenning.

Samen met jullie zorg ik met mijn kennis, inzicht, jarenlange ervaring en een luisterend oor voor weer een goede kwaliteit van leven.

Spreekt jullie dit aan?
Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak. Off- of online!

Duur van het traject:
De duur van het traject hangt af van de hulpvraag. Elk traject is maatwerk.

Kosten voor het traject:
1. 3 bijeenkomsten van een uur: € 285,- (excl.BTW)
2. Losse sessie: € 110,00 per uur (excl BTW.)


Traject 3
Gehoord worden door je slechthorende partner door partnertraining

“Mijn partner heeft een gehoorverlies en begrijpt niet dat ík daardoor ook problemen ervaar in het dagelijks leven.”

Ervaar jij dit ook? Wil jij hier zélf wat aan veranderen?
Dan gaan we samen aan de slag zodat na afloop van dit coachtraject jouw partner erkent en begrijpt dat ook jij problemen ervaart ten gevolge van zijn/haar gehoorverlies.

Wat gaan we doen?

 • We starten met het beschrijven van de problemen die jij ervaart ten gevolge van het gehoorverlies van jouw partner.
 • We bekijken wat jij nodig hebt, waarom dit zo is en wat je zélf kunt doen om de problemen die jij nu ervaart te verminderen.
 • Jij gaat aan de slag als coach voor jouw slechthorende partner. We zoeken samen naar een manier waarop jij jouw partner het beste kan uitleggen hoe hij/zij jou kan helpen om de problemen die jij nu ervaart te verminderen. De meeste slechthorenden hebben namelijk géén idee als jij het niet aangeeft.Mijn ervaring is dat als partners dit met elkaar bespreken, er snel iets verandert in wederzijds begrip en erkenning.

Samen met jou zorg ik met mijn kennis, inzicht, jarenlange ervaring en een luisterend oor voor weer een goede kwaliteit van leven.

Spreekt jou dit aan?
Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak. Off- of online.

Duur van het traject:
De duur van het traject hangt af van de hulpvraag. Elk traject is maatwerk.
Meestal zijn 2 gesprekken van een uur voldoende.

Kosten voor het traject:
1. Pakket van 2 bijeenkomsten van een uur: € 190 ,- (excl.BTW)
2. Losse sessie: € 110,00 per uur (excl BTW.)